1889 Morgan hopeadollari

By | 22 toukokuun, 2022

George T. Morgan, kolikon suunnittelija

Vuoden 1889 Morgan hopeadollari oli yksi monista hopeadollareista, jotka George T. Morgan suunnitteli ja lyötiin Yhdysvalloissa vuosina 1878–1904. Morgan aloitti lyönnin uransa apulaisena kaivertajana ja työskenteli päälliköksi. Kaivertaja. Erinomaiset suunnittelutaitonsa pitivät hänet kaivertajana kahdeksan vuotta. Vaikka hänen nimensä on kuuluisa monista yhdysvaltalaisista kolikoista, hänet tunnetaan parhaiten Morgan Dollarista.

Morgan hopea dollareita

Morgan hopeadollareista on tullut erittäin suosittuja kolikonkeräilijöiden keskuudessa, ja ne ovat edelleen erittäin kysyttyjä. Ne ovat erittäin tukevia ja niistä on ollut apua useiden vuosien ajan niin sijoituksina kuin keräilyesineinäkin. Niiden kestävyys johtuu suuresta hopeamäärästä, joka menee jokaiseen kolikkoon, yli 24 grammaa kolikkoa kohden. Morgan Dollar on paljon arvokkaampi kuin alkuperäinen arvo korkean hopeapitoisuuden vuoksi. Vuoden 1889 Morgan-dollarin sisältö on 0,900 hopeaa ja 0,100 kuparia, joiden kokonaispaino on 26,73 grammaa.

Koko Morgan Dollars -kokoelma lyötiin viidessä kaupungin rahapajassa: Carson Cityssä, Philadelphiassa, New Orleansissa, Denverissä ja San Franciscossa. Rahapajan tunnus löytyy kolikon kääntöpuolelta aivan kotkan hännän höyhenten alapuolelta. Jokainen rahapajan leima osoitti, missä kaupungissa dollari lyötiin. Esimerkiksi ”CC oli Carson Citylle, O New Orleansille, D Denverille jne.” Vaikka kaikilla Morgan-dollareilla on enemmän arvoa kuin niiden nimellisarvo, vuoden 1889 Morganin hopeadollareilla on eniten arvoa ja se on halutuin kolikko koko Morgan-dollarisarjassa. Tämä johtuu osittain sen yhteydestä länteen. Carson Cityllä oli alhaisin lyöntimäärä, joten Carson Cityn kolikoilla oli eniten arvoa. Morgan Silver Dollar on laajalti nautittu ja haluttu länsimaisen historiansa ja selkeän historiallisen suunnittelunsa vuoksi. Sen suunnittelussa käytetty hopea oli Comstock Lodesta, joka muistutti ihmisiä yhdestä historian suurista ”hopeaiskuista”.

Morgan hopeadollarin suunnittelu

Vuoden 1889 Morgan Silver Dollarin etuosassa on Lady Liberty vasemmalle päin. Hänen ympärillään on kolikon päivämäärä (alapuolella), sana ”E Pluribus Unum” hänen yläpuolellaan ja kolmetoista tähteä molemmilla puolilla. Lady Libertyn suunnittelu on itse asiassa seurausta philadelphialaisen opettajan Anna Willess Williamsin tekemästä Morgan-luonnoksesta. Kun ”E Pluribus Unum” valittiin ensimmäisen kerran käytettäväksi, se tarkoitti ”monesta, yksi”. Vuoden 1889 Morgan Silver Dollarin kääntöpuolella on kalju kotka, joka istuu oksien ja nuolien yhdistelmällä siivet levittäen. Seppele ympäröi osaa kotkasta ja sanat ”Jumalaan me luotamme” ovat aivan hänen päänsä yläpuolella. Vuoden 1889 Morgan Silver Dollarin reunassa on ”YHDYSVALLAT” ylhäällä ja ”ONE DOLLAR” alhaalla, ja tähti erottaa nämä kaksi lausetta. Kaljukotka ei ollut hetkellinen yleisömenestys, kun se ilmestyi ensimmäisen kerran, mutta he rakastivat tätä symbolia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.