Amerikan villi länsi ja hopeadollari

By | 25 toukokuun, 2022

Amerikan hopeadollarin idea tuli espanjalaisesta kolikosta, joka tehtiin lähes yhdestä unssista hopeaa. Amerikkalaiset siirtolaiset antoivat sille nimen Espanjan dollari, ja hopearahasta tuli melko suosittu.

Ensimmäiset amerikkalaiset hopeadollarit lyötiin vuonna 1794, kun Yhdysvaltain kongressi päätti käyttää dollaria kansallisen valuutan pääasiallisena muotona. Sitä käytettiin Espanjan dollarin kanssa myös vapaussodan jälkeen. Yhdysvaltain rahapaja loi hopeadollareita vuoteen 1803 asti, minkä jälkeen se lakkasi valmistamasta pidempään vuoteen 1836 saakka – vanhan Amerikan lännen aikaan.

Vanhan lännen ihmiset suosivat hopeadollaria paperiseteleiden sijaan, koska he tunsivat kolikoiden olevan arvokkaampia, koska ne oli valmistettu hopeasta. Itse asiassa hopeadollarit olivat yksi tärkeimmistä valuuttamuodoista 1800-luvun puolivälissä ja lopulla, vain kullan jälkeen.

Hopeadollari oli erittäin tärkeä Amerikan lännen ihmisille. Saloneissa vieraileville se merkitsi mieluummin reilua vaihtokeinoa juomaan kuin baarimikon määrittelemätöntä ripaus kultaa. Sitä arvostivat pelurit ja jokivenematkailijat sekä paikalliselta kauppiaalta tavaroita ostaneet samasta syystä.

Tavalliset ihmiset eivät olleet ainoita, jotka kantavat hopeadollaria. Monet vanhan lännen tunnetuimmista nimistä käyttivät niitä myös. Jesse Jamesin, Billy the Kidin, Buffalo Bill Codyn ja Geronimon tiedettiin kantavan hopeadollareita.

Vanhassa lännessä hopeadollari oli paljon arvokkaampi kuin dollari nykyään. Ihmiset pystyivät ostamaan mokasiiniparin 1,00 dollarilla. Vertaa sitä hintaan, jonka maksat kenkäparista tänään, ja nuo mokasiinit näyttävät melko edulliselta! Dollarisi ostaisi sinulle myös 50 kiloa jauhoja, 10 litraa maitoa, 60 kiloa perunoita, kaksi kiloa sokeria tai viisi kiloa voita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.