Bitcoinin lyhyt historia

By | 5 syyskuun, 2022

Bitcoin on maailman johtava kryptovaluutta. Se on peer-to-peer-valuutta- ja tapahtumajärjestelmä, joka perustuu hajautettuun konsensuspohjaiseen julkiseen reskontraan nimeltä blockchain, joka tallentaa kaikki tapahtumat.

Nyt Satoshi Nakamoto suunnitteli bitcoinin vuonna 2008, mutta se oli vuosikymmenien salauksen ja lohkoketjun tutkimuksen tulos, ei vain yhden kaverin työ. Se oli kryptografien ja vapaakaupan kannattajien utopistinen unelma saada rajaton, hajautettu valuutta, joka perustuu lohkoketjuun. Heidän unelmansa on nyt todellisuutta bitcoinin ja muiden altcoinien kasvavan suosion myötä ympäri maailmaa.

Nyt kryptovaluutta otettiin ensimmäisen kerran käyttöön konsensuspohjaisessa lohkoketjussa vuonna 2009, ja samana vuonna sillä käytiin kauppaa ensimmäistä kertaa. Heinäkuussa 2010 bitcoinin hinta oli vain 8 senttiä ja kaivostyöntekijöitä ja solmuja oli huomattavasti vähemmän kuin tällä hetkellä kymmeniä tuhansia.

Vuoden sisällä uusi vaihtoehtoinen valuutta oli noussut 1 dollariin ja siitä oli tulossa mielenkiintoinen tulevaisuudennäkymä. Kaivostoiminta oli suhteellisen helppoa, ja ihmiset tekivät hyvää rahaa tekemällä kauppoja ja jopa maksaneet sillä joissain tapauksissa.

Kuudessa kuukaudessa valuutta oli jälleen kaksinkertaistunut 2 dollariin. Vaikka bitcoinin hinta ei ole vakaa tietyssä hintapisteessä, se on osoittanut tätä mieletöntä kasvumallia jo jonkin aikaa. Heinäkuussa 2011 eräässä vaiheessa kolikko meni hukkaan ja ennätyskorkea 31 dollarin hinta saavutettiin, mutta markkinat huomasivat pian, että se oli yliarvostettu verrattuna paikan päällä saavutettuihin voittoihin ja korjasi sen takaisin 2 dollariin.

Joulukuussa 2012 hinta nousi terveenä 13 dollariin, mutta riittävän pian hinta nousi räjähdysmäisesti. Neljässä kuukaudessa huhtikuuhun 2013 asti hinta oli noussut huimiin 266 dollariin. Se korjasi itsensä myöhemmin takaisin 100 dollariin, mutta tämä tähtitieteellisen hinnannousu nousi ensimmäistä kertaa tähteeksi ja ihmiset alkoivat keskustella todellisesta todellisesta skenaariosta Bitcoinin kanssa.

Siihen aikaan tutustuin uuteen valuuttaan. Minulla oli epäilykseni, mutta kun luin siitä enemmän, sitä selvemmäksi kävi, että valuutta oli tulevaisuus, koska sillä ei ollut ketään manipuloimaan sitä tai pakottamaan sen päälle. Kaikki piti tehdä täydellisellä yksimielisyydellä ja se teki siitä niin vahvan ja vapaan.

Joten 2013 oli valuutan läpimurtovuosi. Suuret yritykset alkoivat julkisesti suosia bitcoinin hyväksymistä, ja lohkoketjusta tuli suosittu aihe tietotekniikan ohjelmissa. Monet ihmiset ajattelivat silloin, että bitcoin oli täyttänyt tarkoituksensa ja nyt se asettuisi.

Mutta valuutasta tuli entistä suositumpi, kun bitcoin-pankkiautomaatteja perustettiin ympäri maailmaa ja muut kilpailijat alkoivat taivuttaa lihaksiaan markkinoiden eri näkökulmista. Ethereum kehitti ensimmäisen ohjelmoitavan lohkoketjun, ja Litecoin ja Ripple aloittivat itsensä halvempina ja nopeampina vaihtoehtoina bitcoinille.

Maaginen 1000 dollarin luku rikottiin ensimmäisen kerran tammikuussa 2017 ja sen jälkeen se on kasvanut neljä kertaa syyskuuhun asti. Se on todella merkittävä saavutus kolikolta, joka oli arvoltaan vain 8 senttiä vain seitsemän vuotta sitten.

Bitcoin selviytyi jopa hard forkista 1. elokuuta 2017 ja on noussut lähes 70% sen jälkeen, vaikka jopa bitcoin-haarukka on onnistunut saavuttamaan menestystä. Kaikki tämä johtuu kolikon ja sen takana olevan tähtien lohkoketjuteknologian houkuttelevuudesta.

Vaikka perinteiset taloustieteilijät väittävät, että se on kupla ja koko kryptomaailma romahtaa, se ei vain ole niin. Tällaista kuplaa ei ole, koska on havaittavissa oleva tosiasia, että se on itse asiassa syönyt pois fiat-valuuttojen ja rahansiirtoyhtiöiden osakkeet.

Tulevaisuus on erittäin valoisa bitcoinille, eikä koskaan ole liian myöhäistä sijoittaa siihen, sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.