Bogdan Stambuliu – Haastattelu numismatiikasta

By | 22 joulukuun, 2021

Herra Bogdan Stambuliu, mitä on numismatiikka ja numismaatikko?

Numismatiikka on tieteellinen analyysi ja tutkimus rahasta ja käyttötarkoituksista, joihin ihmiset ovat käyttäneet rahaa kautta historian. Kuitenkin, kun kolikonkeräilijät käyttävät sanaa numismatiikka, he tarkoittavat yleensä erityisesti kolikoiden tutkimista. Laajempi ja tarkempi määritelmä sisältää kaikkien rahaan liittyvien esineiden, kuten seteleiden, rahakkeiden, mitalien, sauvakeppien jne., tutkimisen ja keräämisen. Sana tulee kreikan sanasta nomisma, mikä tarkoittaa rahaa. Tämä tiede kehitettiin 1300-luvulla, ja nykyään se on laajalle levinnyt harrastus, mukaan lukien setelien ja kolikoiden kerääminen ja tutkiminen. Yksi ensimmäisistä systemaattisista numismaateista oli ranskalainen renessanssin humanisti Guillaume Bude.

Henkilöä, joka omistaa työelämänsä kolikoiden tutkimiselle, kutsutaan a numismaatikko. Kolikonkeräilijöiden keskuudessa termi numismaatikko tarkoitti jokaista, joka todella haluaa kerätä omia kolikoitaan tai joka arvostaa, luetteloi tai myy kolikoita elantonsa vuoksi. En tiedä tiedätkö, mutta Numismaatikko on myös American Numismatic Associationin julkaiseman kuukausilehden otsikko.

Geoffrey Cope sanoi kerran tämän Kolikoiden muodossa oleva taide ei ole vain sitä, mitä tutkimme, vaan tunne, kun pidämme hallussamme palan historiaa”. Koko historiansa ajan rahasta on tullut niukka hyödyke, vaikka sen ei pitäisi olla. Rahana on käytetty monia esineitä, luonnostaan ​​niukoista jalometalleista ja cowboy-kuorista savukkeisiin ja täysin keinotekoiseen rahaan, jota kutsutaan pre-fiatiksi, kuten setelit. Monet lisävaluutat käyttävät aikaa mittayksikkönä keskinäisen luottokirjanpidon avulla, joka pitää kassavarat ennallaan. Moderni raha (ja myös vanhempi raha) on pohjimmiltaan merkki – abstraktio. Paperivaluutta on luultavasti yleisin fyysisen rahan tyyppi nykyään. Hyödykkeet, kuten kulta ja hopea, säilyttävät kuitenkin monet rahan olennaiset ominaisuudet.

Milloin aloitit numismaattisten esineiden keräämisen?

Aloin kerätä kolikoita pienestä pitäen ja sain isoisältäni vanhan ruosteisen kolikon. Tämä oli vain pieni ärsyke, sen jälkeen kaikki muuttui.

Jumala. Bogdan Stambuliu, vtämä olen minä mielenkiintoinen kolikko, jota olet kertynyt ajan mittaan?

Ajan myötä olen kerännyt paljon kolikoita ja voin sanoa, että ne ovat kaikki yhtä mielenkiintoisia. Tänään haluaisin puhua kuningas Carol I:n pilarista. Kultakolikko julisti halun Romanian itsenäisyyteen. Vuonna 1868 Carol I testasi suurvaltojen reaktiota projekteihinsa Romaniassa kolikolla, jossa oli hänen kasvonsa. Figuuria ympäröivä kirjoitus – ”Carol I Domnulu Romaniloru” – oli rohkea ele, koska Itävalta-Unkari hallitsi Transilvaniaa ja Alexandru Ioan Cuzan liittämiä ottomaanialueita. Carolin ottomaanien vastaiset eleet tehtiin hyviä aikoja ennakoiden.

Vain 100 tai 200 kappaletta julkaistua Carol I:n pilaria (6,45 g, 90 % kultaa, 10 % kuparia) ei koskaan levitetty, mutta ottomaanit lähettivät sen sulatoihin. Mutta kolikot, jotka ovat välttyneet tästä historiallisesta tunnelmasta, ovat jo monien keräilijöiden kohteena ympäri maailmaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.