Helvetia Head (Vreneli) 20 Sveitsin frangin kultakolikko

By | 7 toukokuun, 2022

Vrenelin kultakolikko on Sveitsissä valmistetun kultakolikkosarjan epävirallinen nimi. Kolikko tunnetaan useilla nimillä, muodollisesti Helvetia Head (englanniksi) Tête d’Helvetia (ranska) tai Helvetiakopf (saksa). Epävirallisesti se tunnetaan myös nimellä Vreneli, Helvetia, Swiss Miss tai vain Gold 20 Sveitsin frangi. Vreneli on kultakolikko, mutta sillä on myös numismaattisia kannattajia.

Kolikot laskettiin liikkeeseen vuosina 1897-1936, 1947 ja 1949. Kolikko lakkasi olemasta laillinen maksuväline vuonna 1936, ja kaikki vuoden 1936 jälkeen liikkeeseen lasketut kolikot ovat ylimääräisiä.

Sarja koostui 10, 20 ja 100 Sveitsin frangin kolikoista. 20 frangia on ylivoimaisesti suosituin. 100 frangin kolikko valmistettiin vasta vuonna 1925 pienellä 5000 emissiolla. Sarjan aikana on valmistettu noin 61 miljoonaa kolikkoa.

Kaikki kolikot on valmistettu 90 % kullasta (millesimaalinen hienousaste 900).

Kääntöpuolella on nuoren naisen pää, jonka yläpuolelle on kirjoitettu yksinkertaisesti sanat ”HELVETIA”. Naishahmolla on päällystetyt hiukset ja hänen hartioitaan peittää vaate. Taustalla Sveitsin vuoret.

20 frangin kolikon kääntöpuolella on Sveitsin kilpi, jossa on Sveitsin risti, ja nauhoilla sidottu tammiseppele, jonka arvo on vasemmalla (tässä tapauksessa 20) ja valuutta oikealla (FR tarkoittaa Sveitsin frankeja). .

Yksi kolikko, monta nimeä

Sen suunnitteli Fritz Ulysse Landry vuonna 1895, ja etupuolen mallina arvellaan olevan Françoise Engli.

Kolikko tunnetaan nimellä Helvetia, koska sen etupuolella on yksi teksti. Helvetia on Sveitsin naispuolinen henkilöhahmo, virallisesti Confœderatio Helvetica, Sveitsin valaliitto. Helvetia on myös muunnelma Sveitsin virallisesta latinankielisestä nimestä.

Vreneli-nimi on kuitenkin peräisin Verenasta, toisesta Sveitsin valaliiton naishahmosta (samanlainen kuin American Lady Liberty). Tästä syystä kolikoita kutsutaan joskus puhekielessä Sveitsin neitiksi.

Kolikot lyötiin Sveitsin rahapajassa Bernissä (vaikka kolikot kaiverrettiin Pariisin rahapajassa). Kolikoissa on Bernin rahapajan tunnus ”B” (ilman pistettä). Restrikeissä on rahapajan tunnus ”L”.

20 frangin kolikon erittely on:

  • Halkaisija: 21 mm

  • Paksuus: 1,25 mm

  • Paino: 6,45 g, joten kultapitoisuus on 5,805 g tai 0,1866 unssia

10 frangin kolikko painaa 3,23 g ja siinä on 2,9 g puhdasta kultaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.