Investointivirhe, jonka Otha Anders teki

By | 17 joulukuun, 2021

Vuonna 2015 iäkäs louisianalainen herrasmies tienasi läheisessä pankissa, 55 gallonan muovikonttiautossa penniellä, jonka hän oli kerännyt viimeisten 45 vuoden aikana. Kun viimeinen penni oli laskettu, Otha Anders sai yli 5 130 dollaria penniensä kokonaissummana. Se on yli 510 000 senttiä. Suurelle yleisölle tämä uutinen luultavasti kuulosti hienolta, mutta jokainen amerikkalainen numismaatikko, joka kerää ja ostaa kolikoita huvikseen ja voittoon, Anders menetti paljon rahaa.

News-Star of Monroe, La.:n mukaan Anders viittasi jokaiseen penniinsä ”Jumalan antamana ärsykkeenä, joka muistutti minua olemasta aina kiitollinen”. Andersin tapauksessa ”säästö penni” voi kuitenkin olla enemmän kuin ”ansaittu penni”. Suuri osa siitä, mitä hän ansaitsi saadakseen välitöntä rahaa, olisi enemmän rahan arvoista.

Siitä lähtien, kun Anders aloitti pennikokoelmansa vuonna 1970, hän olisi saanut monet ”vehnä” pennit, joita Mint löi vuosina 1909-1958. Vielä tänäkin päivänä on edelleen monia ”vehnä” senttejä pennirullissa ja vaihtokaupoissa. Kun hän aloitti säästämisen vuonna 1970, hän olisi löytänyt monta senttiä erinomaisessa kunnossa olevaa vehnää. Viimeisten 45 vuoden aikana suurin osa kustakin penneistä on arvoltaan yli sentin.

RS Yeomanin ”United States Currency Guide 2015” -julkaisun mukaan arvot viljasenteissä vaihtelivat 0,10 dollarista ”hyvässä” useissa satoissa dollareissa ”melkein” kierrättämättömässä kunnossa. Oppaassa on myös joitakin erittäin harvinaisia ​​penniä, joiden arvo on jopa 5 000 dollaria vakuudettomina. Olisi kuitenkin mahdotonta arvioida, kuinka suuri koko kokoelman numismaattinen arvo voisi olla; Hyvämaineisten kolikkokauppiaiden olisi pitänyt tutkia jokainen kolikko, joka olisi voinut auttaa häntä myymään kokoelmansa, mutta on helppo kuvitella, että Anders olisi ansainnut yli 20 000 dollaria, jos hänellä olisi ollut kärsivällisyyttä arvostaa niitä.

Numismaattisen arvon lisäksi kuparissa kolikon koko painon hintaan sisältyy jalometalliarvo. Kaikki vuoteen 1981 mennessä lyödyt amerikkalaiset kuparikolikot sisälsivät 95 % kuparia. InvestmentMinen mukaan vuonna 2015 kuparin keskiarvo oli 2,86 dollaria paunalta. Kaikki Andersin pennit painoivat yhteensä yli 2800 puntaa. Joten jos hän selvittäisi kaikki valuutat, kertoisimme 2 800 puntaa ja 2,86 kuparisummat olisivat olleet yhteensä noin 8 000 dollaria. Varovaisen arvion mukaan kuparista valmistettujen pennien määrä oli kuitenkin 75%, saisimme noin 6 000 dollaria, mikä on noin 900 dollaria enemmän kuin hän sai.

Vaikka Anders sai yli 5 100 dollaria suuresta kokoelmastaan, hän olisi voinut saada paljon enemmän, jos hän olisi ottanut aikaa arvioida ne kaikki koulutetulta numismaatilta. Hyvä uutinen on kuitenkin se, että jos asut Louisianassa tai sen lähellä, voit ostaa paljon penniä paikallisista pankeista ja mahdollisesti löytää joitain arvokkaampia vehnäsenttejä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.