Kryptosporidioosi matelijoilla

By | 14 joulukuun, 2021

Kryptosporidioosia on raportoitu eri matelijalajeissa. Tämä tauti näyttää olevan yleinen luonnonvaraisissa matelijapopulaatioissa ja vankeudessa, ja tartunta tapahtuu uloste-oraalista reittiä. Tartunnan saaneilla matelijoilla ei välttämättä ole oireita, mutta ne ovat satunnaisia ​​ookystiihottumia (munia). Kryptoinfektion kliinisiä merkkejä ovat regurgitaatio ja painon lasku, johon liittyy mahalaukun limakalvon epänormaali laajentuminen.

Kryptosporidioosin diagnoosi voi olla vaikeaa. Yksi diagnoosimenetelmä on ookystien tunnistaminen ulostenäytteestä käyttämällä haponkestävää värjäystä. Negatiivinen haponkestävä kohta osoittaa vain, että matelija ei vuodattanut näytteenoton aikana, eikä se tarkoita, ettei eläimellä olisi kryptaa. Tavanomainen käytäntö on testata kolme kertaa ennen kuin oletetaan, että eläin on vapaa taudista. Endoskopiaa, mukaan lukien mahahuuhtelu ja biopsia, voidaan käyttää myös taudin tunnistamiseen.

Yleisimmät matelijoiden kryptosporidioosityypit ovat C. serpentis, C. muris ja C. parvum. Oletetaan, että C. parvumin (hiiristä) löytämät niskakyhmyt olivat luultavasti matelijoiden syömistä jyrsijöistä pikemminkin kuin varsinaisesta Crypto-infektiosta. Tämä matelijoiden C. parvum -infektion mahdollisuus voidaan sulkea kokonaan pois vain perusteellisilla biologisilla ja geneettisillä lisätutkimuksilla.

Maaliskuussa 1999 St. Louisin eläintarha käynnisti diagnostisen eutanasiaohjelman sen jälkeen, kun sen laitoksessa oli tunnistettu krooninen kryptosporidium käärmeistä. Valvontatoimenpiteiden tehokkuuden valvomiseksi otettiin käärmenäytteitä määräajoin vuoden ajan. Välittömästi torjuntatoimenpiteen aloittamisen jälkeen 5 käärmenäytteestä 10:stä ja 8 käärmenäytteestä 17:stä olivat kryptopositiivisia toukokuussa ja kesäkuussa 1999. Sen jälkeen vain yksi 45 käärmenäytteestä, jotka otettiin viidellä eri ajanjaksolla, oli positiivinen kryptosporidioosille.

Tällä hetkellä ei ole olemassa tehokkaita strategioita Cryptosporidiumin hallitsemiseksi matelijoissa. Pieni tutkimus on osoittanut, että käärmeitä, joilla on kliininen ja subkliininen Cryptosporidium, voidaan hoitaa tehokkaasti (ei parantaa) C. parvumia vastaan ​​kasvatetulla naudan ternimaiolla. Infektoituneiden ja altistuneiden eläinten tiukka hygienia ja karanteeni ovat pakollisia kryptosporidioosin torjumiseksi, mutta useimmat valitsevat tartunnan saaneiden eläinten eutanasia. Paras tapa estää krypton leviäminen on tartunnan saaneiden matelijoiden eutanasia.

Kryptokystit neutraloidaan vain altistamalla kostealle lämmölle 113 °F – 140 °F 5–9 minuutin ajan ja desinfioimalla ammoniakilla (5%) tai suolaliuoksella (10%) 18 tunnin ajan. Ineforit (1 % -4 %), kresyylihappo (2,5 % ja 5 %), natriumhypokloriitti (3 %), bentsalkoniumkloridi (5 % ja 10 %) ja natriumhydroksidi (0,02 m) olivat tehottomia desinfiointiaineita. ). Kaikki, mikä saattaa olla kosketuksissa tartunnan saaneen matelijan kanssa, tulee puhdistaa perusteellisesti ammoniakkiliuoksella ja antaa kuivua vähintään 3 päivää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.