Kuuluisa kolikoiden kopiosarja – Tire Shekli

By | 10 joulukuun, 2021

Vuosina 126–5 eKr. Tyroksen kaupunki sai takaisin autonomiansa Seleukidi-imperiumista. He alkoivat laskea liikkeelle sarjaa korkealaatuisia hopeatetradrakmoja, joita kutsutaan ”sekeleiksi”. Näistä Tyre-tavuista tuli merkittäviä juutalaisten ja raamatun historiassa. Vuodesta 4 eKr. aina toisen temppelin kaatumiseen vuonna 68 jKr. nämä Tyyron sekelit Jerusalemissa temppelistä. Jokainen juutalainen joutui maksamaan puolen sekelin vuosiveroa temppelille. Painon ja hopeapitoisuuden vuoksi temppeliveroa perittiin vain Tyre-sekeleistä. Se on rahanvaihtajien kauppa, joka suututti Jeesuksen kääntämään rahanlainaajien pöydät. Koska temppeli oli yksinomaan Tyyron kolikko, on todennäköistä, että Juudakselle maksettiin Jeesuksen kavaltamisesta kolmekymmentä sekeliä Tyyosta.

Tyroksessa ja myöhemmin Jerusalemissa valmistettujen sekelien perusrakenne säilyi ennallaan. Tire-syklin etupuolella on lauraatin pää, jossa on parraton Melkarthin (Hercules) pää vastapäätä oikealla ja leijonanahka kaulan ympärillä. Selässä näkyy kotka, joka seisoo vasemmalla laivan puhujakorokkeella kämmenellä siipiensä alla. (Sear 5918)

Vaikka tämä kuuluisa kolikko on harvinainen, s:n laillisia jäljennöksiä on saatavilla. Renkaiden jäljennösnäytöt ovat saatavilla lyijyttömänä valukopiona. Vuoden 1973 Hobby Protection Act -lain mukaisesti sana COPY on lueteltu näiden laillisten kopioiden etupuolella.

Tyroksen vuosisata on edelleen yksi juutalaisen ja varhaiskristillisen historian tärkeimmistä kolikoista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.