Lohkoketju ja IoT – Miten "Krypto" Menee todennäköisesti Herald Industry 4.0:aan

By | 28 elokuun, 2022

Vaikka useimmat ihmiset alkoivat oppia ”blockchainista” vasta Bitcoinin takia, sen juuret – ja sovellukset – menevät paljon syvemmälle.

Blockchain on tekniikka itsessään. Se tehostaa Bitcoinia, ja se on pohjimmiltaan syy siihen, miksi *niin monet* uudet ICO:t ovat tulvineet markkinoille – ”ICOn” luominen on naurettavan helppoa (ei markkinoille pääsyn esteitä).

Järjestelmän tarkoitus on luoda hajautettu tietokanta – mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että sen sijaan, että luottaisivat ”Googlen” tai ”Microsoftin” kaltaisiin tietojen tallentamiseen, tietokoneverkko (yleensä yksittäisten ihmisten ylläpitämä) pystyy toimimaan samalla tavalla kuin isompi yritys.

Ymmärtääksesi tämän seuraukset (ja siten mihin teknologia voisi viedä teollisuuden) – sinun on tarkasteltava järjestelmän toimintaa perustasolla.

Vuonna 2008 (1 vuosi ennen Bitcoinia) perustettu avoimen lähdekoodin ohjelmistoratkaisu. Tämä tarkoittaa, että sen lähdekoodia voi ladata ja muokata kuka tahansa. On kuitenkin huomioitava, että vain tietyt henkilöt voivat muuttaa keskitettyä ”tietovarastoa” (joten koodin ”kehittäminen” ei ole periaatteessa kaikille ilmaista).

Järjestelmä toimii niin kutsutun merkle-puun kanssa – eräänlaisen datakaavion kanssa, joka luotiin mahdollistamaan versioitujen tietojen käyttö tietokonejärjestelmissä.

Merkle-puita on käytetty suurella teholla useissa muissa järjestelmissä; merkittävin ”GIT” (lähdekoodin hallintaohjelmisto). Menemättä liian tekniseksi, se periaatteessa tallentaa ”version” tietojoukosta. Tämä versio on numeroitu, joten se voidaan ladata milloin tahansa, kun käyttäjä haluaa palauttaa sen vanhemman version. Ohjelmistokehityksen tapauksessa se tarkoittaa, että lähdekoodisarja voidaan päivittää useisiin järjestelmiin.

Tapa, jolla se toimii – eli valtavan ”tiedoston” tallentaminen keskustietojoukon päivityksillä – on pohjimmiltaan se, mikä antaa voiman ”Bitcoinin” ja kaikkien muiden ”crypto”-järjestelmien kaltaisille. Termi ”crypto” tarkoittaa yksinkertaisesti ”salausta”, joka on tekninen termi ”salaukselle”.

Riippumatta sen ydintoiminnasta, laajemman ”ketjun sisäisen” käyttöönoton todellinen hyöty on lähes varmasti se ”paradigma”, jonka se tarjoaa teollisuudelle.

”Teollisuus 4.0” -niminen ajatus on pyörinyt ympärillä useita vuosikymmeniä. Usein ”esineiden Internetiin” sekoitettava ajatus on, että uusi ”itsenäisten” koneiden kerros voitaisiin ottaa käyttöön entistä tehokkaampien valmistus-, jakelu- ja toimitustekniikoiden luomiseksi yrityksille ja kuluttajille. Vaikka tätä on usein kiistelty, sitä ei ole koskaan otettu käyttöön.

Monet asiantuntijat tarkastelevat nyt tekniikkaa keinona helpottaa tätä muutosta. Syynä on se, että ”crypton” mielenkiintoinen asia on se, että – kuten erityisesti Ethereumin kaltaiset todistavat – sen päälle rakennetut erilaiset järjestelmät voidaan itse asiassa ohjelmoida toimimaan logiikkakerroksen kanssa.

Tämä logiikka on todella se, mitä IoT / Industry 4.0 on toistaiseksi jäänyt kaipaamaan – ja miksi monet etsivät ”lohkoketjua” (tai vastaavaa) tarjotakseen perustason standardin uusille ideoille eteenpäin. Tämä standardi antaa yrityksille mahdollisuuden luoda ”hajautettuja” sovelluksia, jotka antavat älykkäille koneille mahdollisuuden luoda joustavampia ja tehokkaampia valmistusprosesseja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.