Salaperäisen profeetta Elian kolikot

By | 16 joulukuun, 2021

Ehkä mikään muu hahmo ei ole niin juurtunut länsimaiseen uskonnolliseen uskomukseen ja tietoon kuin tämä yksinäinen hahmo. Profeetta Elia esiintyy näkyvästi heprealaisessa Raamatussa, Uudessa testamentissa, Talmudissa, Mishnassa ja Koraanissa. Elian tarinat ovat Dead Sea Scrolls Discipline Manual -oppaassa. Lukuisissa juutalaisissa perinteissä esitelty Malakian kirja ennustaa Elian paluuta ennen Messiaan paluuta. Eliaa pidetään profeetan pyhimyksenä, ja hänet tunnustetaan luterilaisen kirkon, itäisten Bysantin katolisten kirkkojen, roomalaiskatolisen kirkon, karmeliittikatolisen ritarikunnan ja itäisen ortodoksisen kirkon liturgisissa kalentereissa.

Hän esiintyy Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkon Oppi ja liitot -osiossa. Bahá’-usko tunnustaa Elian pienemmäksi profeettaaksi, mutta Babin, uskon perustajan, edeltäjäksi. Itä-Euroopan slaavilaiset heimot näkivät myrskyjen jumalan, Elijah Bubulliman, joka ajoi vaunuja ja ajoi sadetta ja lunta. Jopa realistit, jotka uskovat maan ulkopuoliseen elämään uskonnon lähteenä, tunnistavat Elian profeettojensa joukossa maan päällä.

Huolimatta lähes yleismaailmallisesta esiintymisestä länsimaisessa uskonnossa, Elia on salaperäinen hahmo. Hän esiintyy Vanhassa testamentissa profeettana 800-luvulta eKr. Huolimatta raamatullisesta perinteestä tunnistaa keskeisten raamatullisten hahmojen sukujuuret, profeetta Elia ilmestyy lavalle ilman mitään tietoa hänen perhetaustastaan. Häntä kutsutaan ”Tishbitiksi” tai päiväsaikaan ”tishben kaupungista tulevaksi”. Ei kuitenkaan ole tietoja eikä viittausta kaupunkiin tai kylään nimeltä Tishbe tai Tish. Hämärtääkseen entisestään hänen taustaansa hän vietti suurimman osan ajastaan ​​maan päällä eristyksissä vaelellen erämaassa.

Eri versioissa olemassaolostaan ​​maan päällä hän pystyi tekemään ihmeitä; keskustella suoraan Jumalan kanssa, herättää ihmisiä kuolleista, tuottaa runsaasti ruokaa leivistä, tuoda tulta taivaasta, lopettaa nälänhätä ja nousta taivaaseen. Merkittävää on, että hän on myös yksi ainoista Raamatun ihmisistä, jotka poistuvat maan päältä kuolemamatta. Elian kerrottiin tulleen taivaaseen pyörteessä, ratsastaen vaunuissa ja hevosten laukkaamassa. Kristillisissä opetuksissa Elia ilmestyi jälleen Kirkastusvuorelle Mooseksen kanssa, kun he keskustelivat Jeesuksen lähestyvästä kuolemasta.

On myös kiistanalainen uskonnollinen käsite, joka tunnetaan nimellä ”Iljan ilmestys”. Tutkijat eivät ole yhtä mieltä todellisesta merkityksestä. Jotkut uskovat, että Elia palaa ennen Messiasta, kuten Malakian kirjassa ennustetaan. Toiset uskovat, että se tarkoittaa Elian ilmestymistä takaisin Ilmestyskirjassa ennustettujen tapahtumien edelle. Jotkut uskovat, että rukouksen kautta he voivat saavuttaa mystisen tilan ja Elia ilmestyy heille, tästä johtuu Elian ilmestys.

Koko maan päälläolonsa ajan Elia käytti kolikoita symboleina tunnistaakseen oikeanlaista käyttäytymistä ja palkkiona positiivisesta vuorovaikutuksesta. Elia-kolikoilla oli maagisia voimia käyttäjän kannalta ja niillä oli elämää muuttavia kykyjä.

Eräässä tarinassa Elia tapaa kaksi veljeä, joista toinen on rikas ja toinen melko köyhä. Rikas veli moittii Eliaa, kun taas köyhä veli ottaa Elian ja antaa hänelle ruokaa ja suojaa. Elia antaa köyhälle kolikoita ja pyytää häntä laskemaan ne. Hän alkaa laskea, laskea ja laskea. Kolikot lisääntyvät ja ihmisestä tulee ihanan rikas. Mies palkittiin ystävällisyydestään muukalaista kohtaan.

Toisessa tarinassa Elia antaa miehelle kaksi kolikkoa ja hän myös rikastuu yli unelmiensa. Muutamaa kuukautta myöhemmin Elia palaa ja ottaa kaksi kolikkoa, minkä seurauksena mies menettää kaiken omaisuutensa. Syy siihen, miksi Elia otti kolikot takaisin, oli se, että mies ei lahjoittanut hyväntekeväisyyttä suuresta rikkaudesta huolimatta. Kolmannessa tarinassa Elia kysyy nuorelta mieheltä, haluaisiko hän mieluummin rahaa, viisautta vai kauniin vaimon. Nuori mies valitsee varallisuuden ja Elia antaa hänelle kolikon, jonka mies muuttaa suureksi omaisuudeksi. Kaikki kolme vaihtoehtoa annettiin aviomiehelle, koska hän oli hoitanut isänsä puutarhaa ja tehnyt siitä vauraamman. Annettuaan aikaansa ja voimiaan isänsä liiketoiminnan parantamiseen Elia palkitsi pojan.

Kaikilla Elian ”kolikoiden” tarinoilla on yhteinen teema. Palkittiin kolikko, joka johti onneen tai menestykseen. Kolikon antaminen kussakin tapauksessa oli sinänsä ystävällisyyttä ja ystävällisyyttä, jonka jokainen vastaanottaja palkitsi. Siten herättää ystävällisyyttä ja korostaa filosofiaa ”anna saada”. Valuuttaan liittyy kuitenkin velkoja. Jos joku ei käyttäydy kuten Elia halusi, onni voidaan viedä kolikon mukana.

Vaikka kolikot saattoivat olla suurelta osin symbolisia, ne edustivat Elian lahjaa ja vastaanottajan lupausta. Ehkä Elian kolikon merkitys oli niin yksinkertainen kuin ”jokainen lahja sisältää lupauksen”. Jos lahjan saaja ei täytä lupausta, lahja menetetään. Lupaus voi olla ystävällisyyden takaisinmaksu tai sen antaminen muille, jotka sen ansaitsevat. Muista, kun seuraavan kerran olet onnekas saada lahja, sinulla on myös lupaus pitää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.