The "Asiantuntijat" Alkavat krypton väärin

By | 27 elokuun, 2022

Bitcoin saavutti huippunsa noin kuukausi sitten, joulukuun 17. päivänä, korkeimmillaan lähes 20 000 dollarissa. Kun kirjoitan, kryptovaluutta on alle 11 000 dollaria… tappio noin 45%. Se on enemmän kuin 150 miljardia dollaria menetettyyn markkina-arvoon.

Katso paljon käsien vääntämistä ja hampaiden kiristystä kryptokommentaariossa. Se on niskasta, mutta mielestäni ”sanoin sinulle niin” -joukolla on etulyöntiasema ”syyntekijöihin”.

Asia on tässä: ellet juuri menettänyt paitaasi bitcoinilla, tällä ei ole mitään väliä. Ja on mahdollista, että ”asiantuntijat”, joita saatat nähdä lehdistössä, eivät kerro sinulle miksi.

Itse asiassa bitcoinin romahdus on upea… koska se tarkoittaa, että voimme vain lakata ajattelemasta kryptovaluuttoja kokonaan.

Bitcoinin kuolema…

Noin vuoden kuluttua ihmiset eivät enää puhu bitcoineista jonossa ruokakaupassa tai bussissa, kuten nyt. Tässä on syy.

Bitcoin on oikeutetun turhautumisen tuote. Sen suunnittelija sanoi nimenomaisesti, että kryptovaluutta oli reaktio hallituksen fiat-valuuttojen, kuten dollarin tai euron, väärinkäyttöön. Sen piti tarjota riippumaton, vertaismaksujärjestelmä, joka perustuu virtuaaliseen valuuttaan, jota ei voitu alentaa, koska niitä oli rajallinen määrä.

Tuo unelma on jo kauan sitten hylätty raa’an keinottelun hyväksi. Ironista kyllä, useimmat ihmiset välittävät bitcoinista, koska se näyttää helpolta tavalta saada lisää fiat-valuuttaa! He eivät omista sitä, koska he haluavat ostaa pizzaa tai kaasua sen kanssa.

Sen lisäksi, että bitcoin on kauhea tapa asioida sähköisesti – se on tuskallisen hidasta – bitcoinin menestys spekulatiivisena pelinä on tehnyt siitä hyödyttömän valuutana. Miksi kukaan kuluttaisi sen, jos se arvostaa niin nopeasti? Kuka hyväksyisi sellaisen, kun sen arvo heikkenee nopeasti?

Bitcoin on myös merkittävä saastelähde. Yhden tapahtuman käsittelyyn kuluu 351 kilowattituntia sähköä – jolloin ilmakehään vapautuu myös 172 kiloa hiilidioksidia. Se riittää yhdelle yhdysvaltalaiselle kotitaloudelle vuodeksi. Kaiken bitcoinin louhinnan tähän mennessä kuluttama energia voisi tuottaa sähköä lähes 4 miljoonalle yhdysvaltalaiselle kotitaloudelle vuoden ajan.

Paradoksaalista kyllä, bitcoinin menestys vanhanaikaisena spekulatiivinen leikki – ei sen suunniteltu libertaarinen käyttö – on herättänyt hallituksen tukahduttamista.

Kiina, Etelä-Korea, Saksa, Sveitsi ja Ranska ovat ottaneet käyttöön bitcoin-kaupan kieltoja tai rajoituksia tai harkitsevat niitä. Useat hallitustenväliset järjestöt ovat vaatineet yhteisiä toimia ilmeisen kuplan hillitsemiseksi. Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomitea, joka aikoinaan näytti todennäköisesti hyväksyvän bitcoin-pohjaiset rahoitusjohdannaiset, näyttää nyt epäröivän.

Ja Investing.comin mukaan: ”Euroopan unioni ottaa käyttöön tiukempia sääntöjä estääkseen rahanpesun ja terrorismin rahoituksen virtuaalivaluuttaalustoilla. Se tutkii myös kryptovaluuttakaupan rajoituksia.”

Saatamme joskus nähdä toimivan, laajalti hyväksytyn kryptovaluutan, mutta se ei ole bitcoin.

… Mutta lisää kryptoresursseja

Hyvä. Bitcoinin yli pääseminen antaa meille mahdollisuuden nähdä, missä kryptovarojen todellinen arvo on. Toimi näin.

New Yorkin metrojärjestelmän käyttämiseen tarvitaan rahakkeita. Et voi käyttää niitä ostaaksesi mitään muuta… vaikka sinä voisi myydä ne jollekin, joka halusi käyttää metroa enemmän kuin sinä.

Itse asiassa, jos metrotokeneita olisi tarjolla rajoitetusti, niille voisi syntyä vilkas markkina. He saattavat jopa vaihtaa paljon enemmän kuin alun perin maksoivat. Kaikki riippuu siitä kuinka monta ihmistä haluta käyttää metroa.

Tämä on pähkinänkuoressa skenaario lupaavimmille ”kryptovaluutoille” kuin bitcoinille. Ne eivät ole rahaa, ne ovat rahakkeita – ”crypto-tokens”, jos haluat. Niitä ei käytetä yleisenä valuuttana. Ne ovat hyviä vain sillä alustalla, jota varten ne on suunniteltu.

Jos nämä alustat tarjoavat arvokkaita palveluita, ihmiset haluavat nuo kryptomerkit, ja se määrää niiden hinnan. Toisin sanoen krypto-tokeneilla on arvoa siinä määrin kuin ihmiset arvostavat asioita, joita voit saada heille heidän liittyvältä alustaltaan.

Se tekee niistä todellista omaisuuttakanssa sisäinen arvo – koska niillä voidaan saada jotain, jota ihmiset arvostavat. Tämä tarkoittaa, että voit luotettavasti odottaa tuloja tai palveluita tällaisten krypto-tokenien omistamisesta. Kriittisesti voit mitata tulevaisuuden tuottovirtaa krypto-tokenin hintaan, aivan kuten teemme laskettaessa osakkeen hinta/tulossuhde (P/E).

Bitcoinilla sitä vastoin ei ole sisäistä arvoa. Sillä on vain hinta – kysynnän ja tarjonnan määräämä hinta. Se ei voi tuottaa tulevia tulovirtoja, etkä voi mitata mitään, kuten P/E-suhdetta.

Eräänä päivänä se on arvoton, koska se ei anna sinulle mitään todellista.

Eetteri ja muut kryptovarat ovat tulevaisuutta

Salaustoken eetteri varmasti näyttää kuin valuutta. Sillä käydään kauppaa kryptovaluuttapörsseissä koodilla ETH. Sen symboli on kreikkalainen iso kirjain Xi. Se louhitaan samanlaisella (mutta vähemmän energiaa kuluttavalla) prosessilla kuin bitcoin.

Mutta eetteri ei ole valuutta. Sen suunnittelijat kuvailevat sitä ”polttoaineeksi hajautetun sovellusalustan Ethereumin käyttämiseen. Se on maksutapa, jonka alustan asiakkaat suorittavat koneille, jotka suorittavat pyydetyt toiminnot.”

Eetteritunnisteet antavat sinulle pääsyn yhteen maailman kehittyneimmistä hajautetuista laskentaverkoista. On niin lupaavaa, että suuret yritykset kaatuvat toistensa päälle kehittääkseen sille käytännöllisiä, todellisia käyttötapoja.

Koska useimmat sillä kauppaa käyvistä ihmisistä eivät todellakaan ymmärrä tai välitä sen todellisesta tarkoituksesta, eetterin hinta on kuplinut ja vaahtoutunut kuin bitcoin viime viikkoina.

Mutta lopulta eetteri palaa vakaaseen hintaan perustuen niiden laskentapalvelujen kysyntään, joita se voi ”ostaa” ihmisille. Se hinta edustaa todellinen arvo jotka voidaan hinnoitella tulevaisuudessa. Sille tulee olemaan futuurimarkkinat ja pörssinoteeratut rahastot (ETF), koska jokaisella on tapa arvioida sen taustalla oleva arvo ajan myötä. Aivan kuten teemme osakkeiden kanssa.

Mikä se arvo tulee olemaan? Minulla ei ole aavistustakaan. Mutta tiedän, että se on paljon enemmän kuin bitcoinia.

Minun neuvoni: Päästä eroon bitcoinistasi ja osta eetteriä seuraavalla dipillä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.